Vad du äter och när du äter påverkar kroppens muskeluppbyggnad och fettförbränning. Vad du äter i samband med din träning kan vara avgörande för dina resultat, därför är det viktigt att du tänker till ordentligt kring din kost.

Det är viktigt att du får i dig bra mat innan träningen för att orka med. Om du ska äta ett större mål ska det ätas tre till fyra timmar innan träningen och om du äter ett mindre mål kan du äta det mellan en till tre timmar före träning – det är en balansgång hur mycket du ska äta innan. Äter du för mycket kommer du kanske känna dig trög och äter du för lite så kanske energin inte räcker hela passet. Målet med att man ska äta innan träningen är att toppa muskelcellernas energiförråd och att du ska orka hålla en hög intensitet och minska hungerkänslan. Man kan äta extra kosttillskott som ett komplement till måltiderna.

Innan träningen

Maten du äter innan träning bör innehålla både kolhydrater och proteiner. Kolhydraterna fungerar som bränslet som lagras i levern och i musklerna. Musklerna ges energi och det förhindrar att du får lågt blodtryck under träningen. Proteinet är kroppens byggstenar och de behövs för bildningen av organ, bindväv, muskler, hud , hår och skelett. Tänk på att äta livsmedel som bryts ner snabbt.

Kosttillskott

Olika typer av kosttillskott kan användas för att komplettera den vanliga kosten. Det finns många olika kosttillskott att välja mellan. Kom dock ihåg att kosttillskotten bara ska användas som ett komplement de ska alltså inte ersätta din vanliga mat. Det kan vara bra att börja med någon form av multivitamin eller mineraltillskott eftersom du gör dig mer mottaglig för infektioner och sjukdomar när du bryter ner kroppen vid träning. Det mest kända och även det vanligaste kosttillskottet är protein. När man tränar bryts musklerna ner och proteinet ger det som behövs för att bygga upp dem. PWO är för dig som hållit på att träna ett tag och den ger ingen förbättring av muskelstyrkan eller konditionen. Däremot ger den dig mer kraft att träna ännu hårdare.
Sportdrycker är med ett annat alternativ. Tanken är att genom snabba kolhydrater som kosttillskott ger så ger du kroppen energi och du orkar prestera mer.