Att simma är något som många kan, men långt ifrån alla. Därför är simträning jätteviktigt. Dessutom är det en skonsam träningsform som passar bra om man går i sjukgymnastik.

pexels-photo-102730I Sverige tar många simkunnighet för givet. Det är något man lär sig tidigt, både på fritiden och under de första åren i skolan. Men alla kan inte simma, många nyanlända har aldrig vistats i vatten utan att känna sig rädda och vet inte hur man vare sig crawlar eller dyker från kanten. Som tur är finns det många simskolor och simsällskap som är villiga att lära barn, ungdomar och vuxna att ta sina första simtag, att släppa kanten och slappna av i vattnet samt att göra vattenkullerbyttor. Dessutom är det bra att simma för kroppens skull, och det passar alla kroppsformer och kroppstyper. Skonsamt och sunt. Det finns alltså fler fördelar.

Simkunnigheten hos nyanlända är varierande, hos ensamkommande flyktingbarn är den låg. Därför bjuder flera simhallar in till simskola så att flera kan lära sig att simma. Om detta skrivs det om i bland annat Dagens Nyheter.

Simträning räddar liv – och ger självförtroende

imageFörra året omkom 122 personer genom drunkning i Sverige, nu satsar många kommuner på att få nyanlända barn och vuxna att vara trygga och säkra i vatten, genom att lära dessa att simma. I Sveriges Radio rapporteras det att man faktiskt ska kunna simma när man bor i Sverige, eftersom vi har tillgång till vatten överallt och många kuststäder där havet är inom gångavstånd. Det är alltså jätteviktigt att lära de som inte kan simma att göra det, eftersom det räddar liv och dessutom stärker unga människors självkänsla. Barn kan heller inte få betyg i idrotten om de inte kan simma.

För den som växt upp med bad och simning, kanske har haft en egen pool på gården att träna i och vant sig vid att vara på djupt vatten, är simning självklart tidigt. Ju tidigare barn får röra sig i vatten och lära sig simtag och hur man flyter i vattnet desto bättre är det. Det minskar drunkningstillbud och gör att flera känner sig trygga, både barn och föräldrar. Det ger även en helt annan självständighet.

Fördelar med att simma:

  • Man blir stark och styrkan fördelar sig jämnt i kroppen
  • Det är roligt och man kan simma på flera olika sätt
  • Det räddar liv och ger självkänsla till de unga som får lära sig

Sjöjungfrutrenden sprider sig

Något som man kan lära sig när man väl kan simma är att simma som en sjöjungfrun. Det är trenden från Kina som exploderat och nu spritt sig ända till Sverige. I Svenska Dagbladet kan en läsa om hur filmen ”The Mermaid” dragit rekordpublik i Kina och fått tusentals att vilja klä sig som sjöjungfrur och simma med en färgglad fena, hålla andan och vara under vattnet – precis som den lilla havsfrun Ariel. Att lära sig att bli sjöjungfru tar vidare upp till tre dagar och kostar runt 5 000 svenska kronor, i Kina alltså. Så kan du redan simma bra är det bara att ta på sig fenan och gå en kurs.