När du tränar är det viktigt att äta mat med bra näring så du fyller på energidepåerna i kroppen, både innan och efter ett träningspass. Ska du springa ett marathon är det extremt viktigt att kolhydratladda och hela tiden fylla på med vätska, särskilt om det är högsommarvärme.

 

Förut rejält med näringsriktig kost kan det vara bra att få i sig kosttillskott som innehåller ingredienser som kan påverka flera funktioner i kroppen på ett positivt sätt, till exempel http://www.vitaepro.com/. Det gäller att få i sig både protein och kolhydrater, före och efter träningen. Oavsett om det är löpning, ett gympass eller kanske step-up. Fler träningstyper hittar du bland alla dessa träningsappar i Måbra.

Läs nedan hur du ska tänka kring matintag när du springer ett långt lopp, som Stockholm Marathon.

 

Så ska du äta inför ett marathon

Nyligen gick Stockholm Marathon av stapeln i huvudstaden, mitt i värmeböljan som lamslog i stort sett hela Sverige under maj och delar av juni månad. I en artikel i Expressen går det att läsa om vad du behöver äta och dricka under ett sådant lopp för att kunna prestera maximalt och dessutom må hyfsat under själva tävlingen. Om du är smart kolhydratladdar du kosten inför loppet, det ökar mängden glykogen i kroppen, ett ämne du behöver i musklerna för att kunna springa. Satsa på långsamma kolhydrater, fullkorn i alla dess former. Glöm heller inte att dricka när du ska springa ett långt lopp. Det är vätskeförlusten som gör att du känner dig som tröttast i slutet av en lång löpsträcka. Drick gärna en återhämtningsdryck av något slag, som du vet fungerar för just din kropp.

Glöm inte att stretcha efter loppet och kör inte bil, risken att somna vid ratten är högre än vanligt. En som sprungit hela 40 maror är någon du kan läsa mer om här.