Det råder hög tid att börja träna inför Vasaloppet. Vissa väljer att sätta igång med träningen ett år i förväg, vilket experterna tycker är en bra plan. Med varierad träning kommer man lättast kunna förbereda kroppen för ett 90 kilometer långt lopp och samtidigt göra muskler och hjärta redo för att kämpa.

Vasaloppet är den äldsta och största skidloppet i världen som går längs den kända vägen mellan Sälen och Mora. Varje år är den hundratusentals deltagare som är med och tävlar på sina skidor, dricker blåbärssoppa och hoppas på att orka den långa vägen. För att hitta orken för att hålla ut är det viktigt att man förbereder kroppen på rätt sätt och att man tränar långt innan startskottet går.

Så hur tränar man bäst för att klara av 9 mil i skidspåret? Alla har sina egna knep för att på bästa sätt förbereda kroppen för en heldag på skidor. Men vad ska man fokusera på, vad är med effektivt och vart kan man träna någonstans? Det finns många bra guider att läsa på nätet, men här nedan kommer tre viktiga delar i träningen som är bra att tänka på.

Tips för bra vasa-träning

  • Förutom den klassiska träningen på längdskidorna finns det annan träning som skapar variation för kroppen. Pendla mellan att träna på rullskidor, simning, cykling och löpning. Som vi skrev om i ett tidigare inlägg är simning en väldigt effektiv träningsform som övar upp kroppen i både styrka och kondition. Samtidigt är det väldigt skonsamt för kroppen då belastningen är minimal.
  • Tänk på att inte köra igång för hårt när du väl bestämt dig för att delta, gör istället en plan och öka succesivt. Risken för skador ökar om man belastar kroppen för hårt utan någon som helst förvarning, samtidigt som motivationen kommer bli sämre om man drar på sig skador precis i början.
  • Många har även svårt att hitta bra spår för sin uppvärmning av skidorna. På Dagens Nyheter tipsar man om flera olika spår som är bra att lägga på minnet. Poppis-spåren är bland annat Saltsjöbadens konstsnöarena, Granåsens konstsnöspår i Bålsta och Rudans friluftsgård i Haninge.