För att få god effekt av träning är kombinationen träning och nyttig mat viktig. Särskilt protein hjälper till att byggs muskler, men idag behövs inte längre animaliskt protein. Veganskt protein som är snällt mot både kroppen och miljön är ett smartare val.

En stark kropp har du nytta och glädje av hela livet. Träning motverkar en mängd sjukdomar som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och benskörhet. Även den psykiska hälsan påverkas positivt då träning motverkar och lindrar depression. För att få bäst effekt av träning bör den vara allsidig och bestå av både konditions- och styrketräning.

Hälsosam kost

För att få full hälsoeffekt är det också viktigt vad du äter. Många bönor och baljväxter innehåller protein och idag finns veganska alternativ hos ekotraning.se som hjälper dig att göra rätt val och få ut maximal effekt av träningen samtidigt som du gör ett bra miljöval. Oavsett om du vill gå ned i vikt eller bygga muskler är protein viktigt att få i dig när du tränar. Proteiner ger en bra mättnadskänsla utan att innehålla en stor mängd kalorier. Ur muskelbyggarsynpunkt behövs protein som byggstenar. Såhär skriver Livsmedelsverket om protein:

“Rekommendationen i de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012) är att 10-20 procent av kalorierna vi äter bör komma från protein. Det motsvarar minst 50-70 gram protein per dag. Det är lätt att få i sig det med en blandad kost. Enligt Livsmedelsverkets senaste undersökning om matvanorna i Sverige kommer i genomsnitt 17 procent av kalorierna från protein.”

Träna utomhus

För att få tankarna ännu mer på miljön är det härligt att träna utomhus då och då. Naturen, t.ex. en skog, erbjuder perfekta träningsmiljöer med stigar för backträning och balans, stockar och stenar att lyfta eller varför inte köra ett yoga- eller styrkepass på stranden i soluppgången? Miljö, kropp och själ kombinerat gör att du mår bra och därmed orkar göra gott både för sig själv och miljön!